Att hitta möjligheter och ta dom!

Vissa hittar möjligheterna?

Är du bra på att hitta möjligheter? Vissa har den talangen.

Alla människor har möjligheten att vid olika tillfälligheter hitta och ta möjigheter som dyker upp. I verksamheter kan det vara affärsmöjigheter.
Vissa personer verkar dessutom ha en speciell talang för det. De ser inte bara möjligheten utan de tar den och gör något av den. De ser fönstret och öppnar det.

Man kan dessutom se att de ofta kan särskiljas med tre olika typer av förmågor. De kan kallas för Flyttfåglarna, Arkitekterna eller Integratörerna.

Flyttfåglarna ser hur saker görs inom t.ex. en viss bransch och tar med sig sättet att göra men till en helt annan bransch.

Arkitekterna är obotligt nyfikna och är som Ronja Rövardotters rumpnissar. De frågar om och om igen ”Vaffö gör ni på detta viset?”. De frågar till de kommer ner till kärnan och förstår grunden i hur saker görs. Kunskapen och erfarenheten tar de med sig och skapar något nytt, kanske i en helt annan bransch.

Integratörerna är de som tar olika lösningar och kombinerar ihop till något nytt.  T.ex. företaget Chipottle som leverera pizzor med drönare direkt till kunden.

I att fånga möjligheterna ligger också en portion mod att både se möjligheten och våga göra något av den. Modet att våga ta chansen och därmed också modet att våga ta chansen att lyckas eller misslyckas. En attityd i hur vi se på saker .

Så hur ser du på dig själv? Finns nyfikenheten och modet i organisationen eller saknar ni någon av dessa?

Är du själv en Flyttfågel, Arkitekt eller Integratör och har du modet att våga?
Alla kan vara och bli en. Det handlar om nyfikenhet och mod.

Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter med figurerna ”rumpnissar” får bli ett exempel på vad en arkitekt alltid säger. ”Vaffö då då?”

Mvh/Igge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 14 =